Рецензія на Університет Монстрів

(3 голосів)

Історія:

Коли Майк Вачовскі (Біллі Крістал) вступав в Університет монстрів він хотів тільки одну річ ... бути по справжньому великим монстром. Його мрії і навчання зазнають невдач, коли він потрапляє в конфлікт зі "спадковим майстром в ляканні" Джеймсом Т. Салліваном (озвучує Джон Гудман), і через це їх виключають з факультету залякувань. Для того, щоб зберегти своє обличчя, мрії та для того , щоб їх поновили в університеті Майк та Саллі збирають групу монстрів яких не взяли до братства Oozma Kappa для  участі  у щорічних "Іграх Паніки".

аналіз:

Зі своїми тринадцятьма фільмами, Pixar Animation Studios, як і раніше намагається створювати нові та оригінальні ідеї та при цьому зберегти своїх улюблених персонажів з попередніх фільмів .Минуло майже 18 років з моменту виходу їхнього першого мультфільму «Історія іграшок» але до цих пір кожний мультфільм має свої унікальні персонажі та  історії, які можуть зібрати велику аудиторію в кінотеатрах і це змушує її проявляти себе як інноватора.

В "Корпорації монстрів" було стільки технічних та сценарних нововведень, що мультфільм став справжнім одкровенням, коли він був випущений в 2001 році, завдяки співпраці Біллі Крістала і Джона Гудмана які створили культових персонажів з монстрів Майка Вазовскі і Джеймса Т. Саллівана , що  допомогло зробити анімаційний фільм, який сприймається дорослими так легко, як і їх дітьми.

"Університет Монстрів" не є повністю помилковою спробою перегляду цих символів - хімія між Майком Вазовскі і Джеймсом Т. Салліваном ще працює - але це віддалено не близько до одного з  "ідеальних фільмів Pixar" - таких як «Воллі» або «Рататуй», які були настільки інноваційними та оригінальними у своїх оповіданнях, що якісно відрізнялися від всього іншого. А тут все навпаки, приквел зроблено щоб привабити тих, хто любив "Корпорацію монстрів" щоб повернутися їх в кінотеатр, щоб дізнатися передісторію своїх улюблених героїв. Деякі частини розповіді легше прийняти, ніж інші.

В трейлері ми бачимо Майка як молодого вразливого монстра на його шляху до Monsters University, щоб наблизитися до своєї мрії, і саме тут він вперше стикається з Джеймс Т. Салліваном , "найкрутішим монстром на території кампуса", який відчуває, що може закінчити навчання завдяки його зовнішності, таланту лякати , і сімейній спадковості . Жорстка глава факультету жахів, декан «Hardscrabble» не дозволить будь-кому пройти її програму, і нескінченні конфлікти між двома молодими монстрами неодмінно призведуть до їхньої спільної поразки.

Той факт, що Майк і Саллі не є друзями і не ладнають, коли вони зустрілися в перший раз, можливо, був самий очевидний шлях кінематографістів взятися за цю історію, і через це, дійсно, залишається тільки один варіант для фільму йти з точки початку їх відношень, і показати їх  розвиток. Це не най вражаючий хід  і насправді, досить  очевидний та передбачуваний для пріквелу. Таке продовження розповіді ми могли б очікувати від набагато меншої анімаційної компанії аніж Pixar.

Далі все стає більш очевидним, коли ми розуміємо сюжет "Ігор паніки", де Майк, Саллі і невдахи монстри, які дійсно не мають жодних шансів на перемогу, які раптом розуміють які вони серйозні суперники. Справді, у  введенні про братство Oozma Kappa, кампус ізгоїв, які приймають Майка і Саллі після того як їх виключили з програми Scaring, фільм, нарешті, знаходить свою опору. А скільки гумору стає безліч, це звісно суб'єктивна річ,але якщо ви не можете знайти нічого кумедного у витівках привабливої групи другорядних персонажів – двоголового дивака Террі і Террі, "дорослого студента" або нетерплячого матусиного синочка болотистого хлопчика, - то ви, мабуть, не повинні навіть намагатися дивитися комедії.

Слизька, повзуча директор школи, персонаж настільки досконалий ,що ви можете закрити очі і отримати той же холод по спині, коли вона говорить навіть без візуального супроводу її монстра.

Є моменти, коли творці "Університету Монстрів" трохи перебільшують намагаючись  показати усі свої технічні досягнення, є сцени в яких занадто багато відбувається візуально. Чим Pixar завжди відзначалися так це вмінням знаходити серце історії, і вони в кінцевому підсумку зробили це знову, коли Майк приводить своїх нових друзів до корпорації монстрів, щоб показати їм, чому він мріяв стати працівником корпорації монстрів. Чесно кажучи, завдяки унікальності персонажа Майка, неможливо залишатися відверто цинічним в будь-який момент під час фільму.

Більша частина фільму включає в себе підготовку та участь в "Іграх паніки», які цікаво дивитися, але нічого особливо нового і оригінального. І тільки після того як вони закінчили, після моменту де Майк і Саллі повинні працювати разом, щоб домогтися успіху як очікується, з самого початку, тоді фільм стає настільки ж якісним а може й краще оригінала.

Особливу увагу треба звернути на музичний супровід написану Ренді Ньюманом, яка створює атмосферу, по-справжньому необхідну серцю в певні моменти.

Практичний результат:

Стільки зусиль було покладено для того , щоб  зробити "Університет Монстрів" життєздатним приквелом, але в підсумку вони не були марними й це переважно  завдяки  персонажам Майка Вазовскі і Джеймса Т. Саллівана які все ще нас забавляють, навіть через   12 років після виходу першої частини. Це не найінноваційніший  та найрозумніший фільм студії Pixar, але в кінцевому підсумку він пропонує щось, що розважить усіх, і спрощений характер історії навіть віддалено не зменшить задоволення ваших дітей.

Читати 1263 разів