Рецензія на фільм "Мерзенна вісімка". Огидно, але зі смаком

Лаяти фільми Тарантіно - все одно що заздалегідь бачити тухлі помідори які летять тобі в обличчя. Однак не посварити старого доброго Квентіна за "Мерзенну вісімку" просто не можна, адже вийшло досить звичайне, в цілому непримітне кіно. Хоча Тарантіно безумовно старався, зібравши як завжди відмінний каст незвичних акторів (закриємо на секунду очі на Семюела Л. Джексона), знявши на плівку в приголомшливому 70-міліметровому форматі, забезпечивши початок увертюрою, і перервалися на справжній антракт, а за основу взявши класичний детектив , обернувши його в красиву обгортку хічкоківському саспенсу.

Але самого фірмового Тарантіно тут дуже мало. Кадри які запам'яталися можна перерахувати по пальцях, довгі розумні діалоги можливо вийшли надто довгими і надто розумними, щоб в них серйозно вникати протягом трьох годин хронометражу, а в хід іноді пускалися такі дешеві прийоми як не зрозумій звідки і навіщо взявся рівно на середині закадровий голос. На фільм істинного майстра кінематографа якось все це зовсім не схоже.

Однак яким би затягнутою і просто нудною не вийшла "Мерзенна вісімка", це все одно безцінний досвід. Він напевно запам'ятається як самий незвичайний похід в кіно. Не тільки завдяки яскраво вираженій театральній основі цього фільму. Не тільки тому що він також нагадує читання довгого роману з довгою експозицією, докладним знайомством з усіма героями і тільки після переходу до власне самої суті. Але також тому що Тарантіно пише смішно, захоплююче і зухвало, що компенсує недоліки головної таємниці картини, яка по розкриттю здається класичною та невигадливою.

Саме час звернути ще раз увагу на те, що фільм, основна дія якого відбувається в замкнутому приміщенні невеликої хатини, йде тригодини. І дев'ять хвилин! І якщо ви думаєте, що Тарантіно знайшов спосіб заштовхати в цю хатину якийсь запаморочливий екшен, то все обходиться невеликою перестрілкою і бійкою. А кількість крові, вилите на екран, виявляється просто не порівнянним. Сама ж історія частково рятує становище, оскільки в ній елементарно бракує подій для трьох годин. Безумовно персонажі до кінця здаються близькими родичами, чорний гумор змушує від душі кілька разів посміятися, а кількість тем, не порушених, а розкладених і обговорених як на лекції з філософії, викликає повагу до розумових процесів Квентіна Тарантіно, але для недосвідченого глядача висидіти це, не заснувши хоч раз, завдання практично непосильне.

"Мерзенна вісімка", таким чином, виходить вельми обмеженою по аудиторії. Фанатам Тарантіно і любителям, скажімо, Агати Крісті фільм безумовно припаде до душі. Решті ж дорога в кіно за великим рахунком замовлена. Персонажів Тарантіно створює неприємних і щось приховуючих, словом огидних, іноді до такої міри, що хочеться просто відвернутися від екрану або закрити очі. Оператор Роберт Річардсон не видає нічого примітного, оскільки розвернутися йому в рамках чотирьох стін хатини знову ж нікуди. Лише атмосферна, сувора музика Енніо Морріконе з перших же секунд відтягує на себе всю увагу, бо вона на відміну від усього іншого постійно змінюється і малює набагато більш живу картинку ніж Річардсон і Тарантіно разом узяті.

Заради акторів теж йти не варто. Семюел Л. Джексон завжди грає самого себе, а його вміння подати текст в цікавій манері тут пропадає під напором нескінченних діалогів. Чаннінг Татум мало і роль у нього не цікава. Курт Рассел тримається весь час на одній ноті. Повністю вкрали у них фільм мало відомі Уолтон Гоггінс, граючий шерифа, і Дженніфер Джейсон Лі в ролі лиходійки з вибитими зубами. Їм Тарантіно довірив ролі справді багаті на зміст і експерименти, і цим обидва поспішили скористатися. Напевно обидва вони ще промайнуть в резюме Тарантіно разок-другий.

Так от якщо відкинути всі "за" і "проти", виходить, що Квентін Тарантіно взяв сценарій до фільму, який варто дивитися вдома на маленькому екрані, а спробував зробити з нього повноцінний кінематографічний експеримент. Говорячи простою мовою, він спробував поєднати непоєднуване. І вийшло, що в кіно дивитися такий фільм відверто нудно, а вдома не вистачає того занурення, яке влаштував Тарантіно в кінотеатрах. Висновок: люди з домашніми кінотеатрами отримали відмінний новорічний подарунок.

Читати 275 разів