Рецензія на фільм "5-я хвиля". Криза жанру

Про кризу жанру в сфері підліткового кіно говорить вже один той факт, що якщо раніше наприклад "Сутінки" або "Голодні ігри" підкорювали святкові та літні сезони, то "П'ята хвиля" виходить в розпал "мертвого" кінематографічного сезону, в який зазвичай з'являються самі пересічні блокбастери. Тобто новий фільм за участю Хлої Грейс Морец студія вже заздалегідь збиралася виносити вперед ногами, і хіба що найзавзятіші оптимісти могли схрещувати пальці в марних сподіваннях, що кіно все-таки може виявитися непоганим. Що ж, бережіть свої гаманці любителі оригінального роману Ріка Янсі: "П'ята хвиля" - один з тих фільмів, що отримують призові місця на церемонії вручення "Золотої малини".

У який вже раз сумно знаменитий сценарист, володар одного абсолютно незаслуженого "Оскара" і десятків абсолютно заслужених негативних рецензій Аківа Голдсман спотворює потрапивший до нього в руки друкований матеріал. Принаймні, уявити, що сама книга була настільки катастрофічно спотворена кліше і мармеладними соплями, просто неможливо. Голдсману і його партнерам по нещастю Сюзанні Грант і Джеффу Пінкнер нецікаво шукати рішення проблем і латати сценарні діри. Якщо щось не працює, вони сподіваються, що глядачі будуть досить розважити роздягненим Алексом Роу і набором візуальних ефектів, щоб забути про сюжет в принципі. Тому як якщо ще в першій половині фільму все виглядає терпимо і навіть іноді захоплююче, то друга лише постійно викликає ефект закочування очей, така нереалістична дурість настає на екрані.

Справа тут навіть не стільки в тому, що це вкрай типова історія для юних дівчаток, які мріють про пригоди і велике кохання, змішана з таким набридлим вторгненням інопланетян. У фільм не відчувається ніякої магії, ні крихти душевної теплоти. Це холодне, безмозке видовище, вироблене божевільною Голлівудської машиною виключно для принесення прибутку. За всім, що відбувається не відчувається навіть спроби створити щось гідне, як ніби всі прийшли на цей проект з єдиною метою заробити грошей.

У цьому тотально вторинному фільмі немає ні над чим посміятися, ні над чим поплакати. Відсутність винахідливості ховається за другосортною музикою і CGI руйнуваннями, а відсутність єдності думки виливається в відсутність приводів замислитися над сенсом показаного. Але навіть якщо задуматися, сенсу там все одно не знайти. Вас поклткали в гламурний апокаліптичний світ з плоскими героями, що розгулюють по розвалинах в модному одязі і ще знаходять місце для драми, коли єдина мета, здавалося б, повинна бути залишитися в живих.

Хлоя Грейс Морец виступає в ролі головної героїні Кессі Салліван, поступливої, хороброї і доброї (а як інакше?), Поки в один прекрасний момент оповідання фільму не вирішує, що Нік Робінсон (той дратівливий старший брат з "Світу Юрського Періоду") впорається з такою відповідальністю набагато краще, і не починає слідувати за його Беном. По всій видимості Кессі зробили все-таки занадто повсякденною і нагальною, так що вона встигла набриднути самим письменникам ще до середини сценарію.

До того ж не те щоб у Морец було багато можливостей продемонструвати свою акторську майстерність поки камера супроводжувала її. У вмінні видавати постійно здивований, дурний вираз обличчя Крістен Стюарт переплюнути їй все одно не вдасться. Хоча такі пики час від часу корчать всі герої, навіть бідний Лів Шрайбер.

Ну і останній цвях забивають в кришку труни "5-та хвиля" продюсери проекту, які настільки очевидно потирають долоньки в передчутті сиквела, що змушують весь фільм кричати про близькість продовження. Замість того щоб давати відповіді на питання, вони тільки загрожують наприкінці великий брязкальцем і кваплять замовляти квитки на другу частину. Адже її теж напевно буде зробити так само легко і дешево, і намагатися нікому зовсім не треба. Головне не давати глядачам часу задуматися над подіями.

"5-та хвиля" - це цинічний, порожній і лінивий фільм, забезпечений певною історією і масою дешевих бонусів, з яких маркетологам вдалося скласти дешевенький трейлер. Дивитися це замучене, тягомотне видовище так само цікаво, як мити посуд, втупившись в голу стіну. У світі кіно зараз існують набагато більш дієздатні і розумні фільми, так що цієї відвертої дойці глядацьких гаманців в ньому просто немає місця. І не повинно бути.

Читати 322 разів