Рецензія на фільм Зразковий самець 2. Магнум

Зразковий самець

"Зразковий самець" вийшов п'ятнадцять років тому, продемонстрував досить посередні збори в світовому прокаті, однак надалі довів, що унікальні за своєю природою, саркастичні, але розумні комедії користуються популярністю у глядачів вдома. "Зразковий самець №2" намагається зробити те, що сиквели по природі своїй покликані виконувати: злітати до нових висот, вплітати в сюжет більше екшену, більше жартів, більше драми. Однак замість усього перерахованого вище, Бен Стіллер і його команда каменем падають вниз, представляючи на суд глядачів не смішний, поверхневий і на відміну від першої частини номінально дурний фільм.

Безумовно значна частина дії тепер розвивається в Римі і камера час від часу ловить місцеві визначні пам'ятки, додаючи масштабності, але не значущості черговій пародії на сучасну моду. На технічному рівні сиквел виконаний чудово, набагато кращий за оригінал, ще більш яскраво і незвично.

Проблема в тому, що Стіллер повторює вже сказане в першому фільмі не в плані сюжету, але в плані посилу, шляхом використання клішірованних або просто не смішних гегів, які майже ніколи не викликають в залі хоч би найменшої реакції. "Зразковий самець №2" мало чим відрізняється за якістю від таких явищ як "Будинок з паранормальними явищами" або "П'ятдесят відтінків чорного", які не стільки висміюють феномени сучасної культури, скільки відверто на них наживаються.

Сиквел ослаб в порівнянні з оригіналом. Повертаються знайомі герої у вигляді Дерека (Бен Стіллер) і Ганзеля (Оуен Уїлсон), а також лиходій Мугату і виконуючий його Уїлл Феррелл, який своїми витівками - є підозра, що часто імпровізованими - фактично вкрав весь фільм. Додаються нові герої у вигляді Пенелопи Крус, у якої немає геть будь-якого розуміння комедійного жанру, і Крістен Уіг. Персонаж Уіга дістався цікавий, абсурдний і тому часто кумедний. Її сцени зробили перегляд фільму не таким убивчо нудним.

В цілому ж фільм про суперництво в світі високої моди ви вже бачили п'ятнадцять років тому і повертатися в його копію, сценарій до якої таке відчуття, що писав Дерек Зуландер власною персоною, не варто повної вартості квитка. Стіллер втратив душу в сіквелі. Прямо видно як пішло від нього натхнення за кількістю невдалих спроб пожартувати, які на певному етапі починають конкретно дратувати. Лише камео Бенедикта Камбербетча надовго врізалося в пам'ять, а все інше було придумано очевидно заради заробітку.

Висидіти це висмоктане, божевільне видовище, яке скачить між абсолютно різними ідеями, щоб хоч якось розтягнути себе до очікуваних 100 хвилин, дуже складно. Краще навіть не намагатися, якщо ви не є винятковим шанувальником першого фільму. І під терміном «винятковий» мається на увазі рівень, на якому ви готові дивитися на Дерека Зуландера нескінченно, чого б він не витворяв. Всі інші залишайтеся плакати - немає від сміху, від горя - знову вдома. Адже "Зразковий самець №2" - це епітомія відео релізу, безсоромне, дике і мало розважальне видовище, що ставить інтереси творців вище інтересів глядачів.

Читати 319 разів