Рецензія на фільм "Тигр, що крадеться, дракон що затаївся 2". Країна літаючих клинків

"Тигр, що крадеться, дракон що затаївся 2" очевидно позбавлений режисерського впливу Енга Лі, точності його кадрів, нюансів у грі його акторів, його особливої чутливості до душі історії. Проте, навіть не дивлячись на те, що сиквел знаменитого фільму вийшов плоским і вельми стандартизованим в порівнянні з оригіналом, з нього все одно вийшов непоганий розважальний фільм з достатньою кількістю екшену і драми, щоб скоротати дві години в теплій домашній обстановці.

Сюжет у сиквела виключно простий: група героїв під проводом Шу Льен захищає унікальний Меч Долі, що володіє неймовірною силою, від поплічників зловісного клану. Як і в оригіналі, відносини між героями виявляються набагато мудрішою за історії які їх об'єднують. Не сказати щоб вони були особливо добре прописані, скоріше навіть навпаки зміни в почуттях головних персонажів ніколи нічим не обумовлюються. Хіба що тільки зміною сцени. Однак глибина їх емоцій і внутрішніх протиріч стає зрозуміла практично миттєво.

Особливо вдало підносить багатоплановість своєї героїні Наташа Ліу Бордіззо, яка помітно виділяється на тлі старшого покоління картини в особі Донні Єна, який демонструє дивовижну пластику, але картонна людина, і Мішель Йео, яка чесно намагається, але постійно виходить на тужливо пафосні ноти в своїх повчальних промовах . Бордіззо стала справжнім одкровенням картини і єдиним персонажем, якому симпатизуєш не тільки під час бійок, але і під час тихих важливих розмов.

Китайська культура, історія та моральні цінності керують цим фільмом, за рахунок чого він повинен користуватися величезним попитом в Китаї. Однак у режисера Юйень Воо-Піна не виходить наблизити цю традиційну в багатьох поняттях історію до сучасної дійсності і інтересам глядачів. Будь-якому будуть цікаві відмінно поставлені поєдинки на мечах, особливо коли герої бігають по дахах, стрибають по височенних стовпах і літають, перекидаючись в повітрі. Але перший фільм ще мав магічне, казкове оповідання, від якого в сіквелі залишився лише змащений слід у вигляді сліпої відьми.

Та й немає в "Мечі долі" тієї поетичності, що супроводжувала розповідь Енга Лі, тієї витонченої моралі про доблесть і честь. Телевізійну якість даної картини варто судити не за дефіцит бюджету, а за непокірну уяву творців, які не придумали ні як зняти фільм в оригінальній манері, ні як якісно змонтувати те, що вийшло, ні як урізноманітнити дію несподіваним вибором музики. Картина вийшла настільки пряма і нехитра, позбавлена несподіваних поворотів сюжету або моментів які зачепили за душу, що її можна дивитися, фокусуючись при цьому на більш важливій справі, і лише іноді перериватися, щоб споглядати чергову битва.

Вже тим більше не вартий цей фільм перегляду на екрані Imax. Велику частину часу дія розгортається в чотирьох стінах одного будинку. Жодного натяку на епічність фільм не містить. Візуальні ефекти виконані на середньому рівні, бійки ніколи не переростають ні в що масштабне, а захоплюючі краєвиди присутні нині в кожному другому фільмі. Нічого нового сиквел не показав і не розповів. Навіть злодій опинився кволим, як млявий лист, і абсолютно не страшним. Тому це нехай позитивна історія, але вона не чіпляє. Такі фільми забуваються в одну мить, як тільки починаються титри.

"Тигр, що крадеться, що затаївся 2" не вийшов подією якою могла би стати, тому він приєднається до стану інших сиквелів фільмів, про які просили, але в яких за підсумками розчарувалися. Це лише ще одне нагадування про те, що деякі історії варто залишати як є, тому що вони вже розповіли все, що могли.

Читати 367 разів
Детальніше в цій категорії: « Рецензія на фільм Боги Єгипту.Треш.